Ytbehandling

Vi vill dela med oss av tips och råd när det gäller skötselanvisningar av olika golv och produkter. Alla ytbehandlingar och golv sköts på olika sätt. Vissa behöver till exempel rengöras med så lite vatten som möjligt medans andra kräver mycket. Det är inte alltid lätt att veta vad man ska göra för att få maximal livslängd på sitt golv och det är därför det finns specialister.

OLJA

Ett oljat golv får en mjuk och levande yta där oljan framhäver väl golvets ådring. Med olika pigment i oljan kan vi ändra golvens naturliga färgton.

Om man tappar ett hårt föremål på ett oljat golv får vi samma tryckmärke som på det lackade, dock med en skillnad att det inte är en film som det går hål på. Därför sugs vatten och fukt inte ner i trätt och orsakar vidare skador. Repor ”lagas” med lite olja på en trasa och fläckar som inte går att tvätta bort, gnuggas bort med en syntetisk svamp doppad i lite olja. Ett oljat golv behöver även att underhållas lite då och då beroende på slitage.

LACK

Lack är ett smidigt och billigare alternativ för dig som inte vill lägga ner så mycket pengar men ändå vill fräscha upp ditt golv.

Den kommer som andra vanligaste ytbehandlingen efter hårdvaxoljan. Finns i matt, halvblank och blank.

Lack är en tunn film som läggs på träytan. Lacken är slitstark, lättskött och minimalt underhåll krävs. Lacken stryks ut i 3 omgångar beroende på slitage.

HÅRDVAXOLJA

Hårdvaxoljan är just nu den dominerande produkten på marknaden. Inte bara för sitt snygga och ytliga resultat utan även för dess långa hållbarhet och tuffhet mot slitage.

Hårdvaxolja är baserad på naturliga vegetabiliska oljor och vaxer. Den ger en djuppenetrerande ytbehandling och framhäver träets naturliga karaktär. Hårdvaxoljan är extremt vattenavvisande. En behandlad yta tål spill av vin, öl, Coca- cola, kaffe, te, fruktjuice, mjölk och så vidare.

BETS

Bets är något som användes allt minder nu. Bets färgar golv ytan utan att täcka den, så att ytstrukturen blir nästan oförändrad.

• Efter betsning bör träet skyddas med klarlack.
• Betsning på ek och efterföljande lackning bör utföras snabbt och inte med för lång bearbetning. Annars kan missfärgande garvämnen i träet tränga upp till ytan och ge oönskade kulörförändringar.